Marokkói konyha főkép - repulosutak.com

A marokkói konyha tradicionális ételei

A világon sok ország rendelkezik változatos konyhával és ételekkel, elég csak hazánkra gondolni. Az egyik legváltozatosabb ételeknek ad otthont Marokkó országa is. Az ország életeinek ízvilágában felfedezhetők az arab, a francia és a zsidó konyha sajátosságai is.

KUSZKUSZ

A kuszkusz 13. századból származó berber eredetű étel. Elkészítése időigényes folyamat. A búzából őrölt darát nehézkesen kézzel hengerelve formálják a párolás előtt majd később, amikor a szemek puhák lesznek, hússal, zöldséggel, diófélékkel és szárított gyümölcsökkel tálalják. Általában pénteken, valamint muzulmán szentnapon, esküvőkön és a ramadán végeztével tálalják az asztalra.

PASTILLA

A pastilla a sós és az édes ízek tökéletes keveréke. A mórok hozták el Andalúziából és valószínűleg így került Marokkó földjére. Tulajdonképpen a pastilla egy pite, amely hagyományosan fűszeres és főtt galambhúsból készül. Alapját a marokkóiak kerek réteslapja adja.

TAGINE
A tagine arról a cserépfazékról lett elnevezve, amelyben elkészítik. Gyakorlatilag minden marokkói étterem étlapjának része, bárhol is legyünk az országban. Fűszerezett pörkölt, lágy hús és zöldségek keveréke ez az étel. Gyakran olajbogyóval és gyümölccsel is kiegészítik, valamint mindig kenyérrel szolgálják fel a vendégeknek.

TANJIA

A tanjia is egy olyan étel, amely annak a cserépedénynek köszönheti a nevét, amelyben főtt. Tradicionálisan egyedülálló férfiak készítették. Válogatott fűszerekkel kevert marhát vagy bárányhúst töltöttek az edénybe, majd tetejére egy papír fedelet tettek.

HARIRA

A harira egy népszerű leves fajta. Ramadánkor szinte minden marokkói otthonban megtalálhatjuk ezt a különlegességet. Paradicsom alapban készül és lencse, marha vagy bárány, valamint csicseriborsó is található még benne. Amellett, hogy népszerű, emellett még elég masszív levesnek is tekinthető!

Források:

http://www.hellovilag.hu/2014/november/10-legfinomabb-etel-kostolgatas-marokko-hagyomanyos-etelei-kozott.html

https://tittikeeeh77.wordpress.com/2017/01/12/10-marokkoi-etel-amit-feltetlenul-ki-kell-probalnod/

https://www.lonelyplanet.com/morocco

https://theculturetrip.com/ (Tanjia kép forrása)