Amszterdam - Hollandia - repulosutak.com

Amszterdami városnézés

Amszterdam, Észak Velencéje

Az európai körutazások egyik üde színfoltja Hollandia fővárosa, amely nem véletlenül kapta az “Észak Velencéje” becenevet, hiszen sok-sok csatorna hálózza be a várost. Bár Amszterdam a főváros, azonban a parlament, a király és a kormány székhelye Hága, tehát ez utóbbi Hollandia székvárosa.

Az Észak Velencéje kifejezést elsősorban 4 észak-európai városra szokták használni, ahol az utcák, sugárutak egy részének vagy egészének helyén nagyobb csatorna található (amelyen csónakkal, hajóval is lehet közlekedni):

  • Szentpétervár
  • Amszterdam
  • Stockholm
  • Boroszló

Amszterdam nevének jelentése “gát az Amstelen”, ugyanis a város az Amstel folyó torkolatánál fekszik.

Az Amstel sör biztosan ismerősen hangzik; igen, innen származik: az eredeti sörfőzde az Amstel folyó közelében helyezkedett el, s vizét a sör hűtésére használták.

Látnivalók

Dam tér, Királyi palota / Koninklijk Paleis, Új-templom / Nieuwe Kerk, Nemzeti emlékmű / Nationaal Monument, Csatornaövezet / Grachtengordel, Anne Frank-ház / Anne Frankhuis, Vondelpark, Virágpiac, Történeti Múzeum / Amsterdam Museum, Holland Tengerészeti Múzeum / Nederlands Scheepvaart Museum, Van Gogh Múzeum, Rembrandt Ház-Múzeum / Museum Het Rembrandthuis, Vöröslámpás negyed / Rosse Buurt, Erotika múzeum, Madame Tussauds Amsterdam, Heineken Experience

A legtöbb látnivaló a Dam térről gyalogosan is megközelíthető, így ha szálláshelye annak közelében van, az a legkiválóbb, azonban ha távolabb helyezkedik el, akkor jól jöhet az alábbi lista:

A Dam téren – itt van a Királyi Palota (Koninklijk Paleis) és az Új templom (Nieuwe Kerk) is – megállnak:

  • Villamos: 1, 2, 4, 5, 9, 16, 24
  • Busz: 355, 357, 359, 361, 363

A Királyi Palota nyitva tartása: január 1. és március 31. között 11:00-17:00, április 1-től 10:00-17:00
Hétfőnként, és számos más napon zárva, a részletes nyitva tartás itt: http://www.paleisamsterdam.nl/en/opening-hours

Új templom (Nieuwe Kerk) nyitva tartása: 10:00-17:00; ZÁRVA: január 1-jén és december 25-én

Közlekedés

Rengeteg a biciklis, talán ezt említenünk sem kellene, lévén biciklisek országának fővárosában járunk.

Mégis fontos elmondani, hogy Amszterdamban szinte mindenütt a bicikliseké az elsőbbség, s nem a gyalogosoké. A turistáknak úgy tűnhet, keresztül-kasul mennek mindenen, akár a piros lámpán is, azonban balesetek mégis csak nagyon ritkán történnek, Hollandiában ez a közlekedés már megszokott.

Amszterdami városlátogatása során nagyon ügyeljen a biciklisekre, adja meg nekik az elsőbbséget.

A csatornákon számos 1 órás sétahajózást kínálnak, amely csodálatos élmény, mindenkinek csak javasolni tudjuk! A vízi taxikat inkább csak a helyiket szokták használni, a városnézésre érkezők a sétahajóval és gyalogosan járják be Amszterdamot.

Az I AMSTERDAM kártyát hasznos megvenni, mert használhatja vele a tömegközlekedési eszközöket és még egyes múzeumokba is beléphet vele.

(A fenti információk tájékoztató jellegűek, utazás előtt mindenképp tájékozódjon, hogy az utazás idején milyen szabályok vannak érvényben!)

2016. augusztus

ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT A KIVÁLÓ AJÁNLATOKRÓL!

A *-gal jelölt rész kitöltése kötelező!

Adatvédelmi tájékoztató

Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, az adatkezeléshez a szolgáltatás (ajánlatadás) igénybevétele céljából hozzájárulok.*
igen

Akkor tudjuk küldeni Önnek az akciókat, ha hozzájárul, hogy az adatkezelőtől (For Two Kft.) marketing anyagokat kapjon.
igen, hozzájárulok, kérem az ajánlatokat