Barcelona - Gaudí - főkép - repulosutak.com

Antoni Gaudí varázslatos épületei

Antoni Gaudí egy katalán építész volt, aki számos különleges barcelonai remekmű tervezője is egyben. Épületeinek többsége ma már UNESCO Világörökségi helyszín, ami már csak önmagában is jelzi, hogy milyen értékű építmények megálmodója volt.

1. Güell Park – A világ legszebb parkja(?)

A Güell Park Barcelona Grácia kerületébe tartozik. Eusebi Güell üzletember kérte fel Gaudít, hogy álmodjon meg egy kertvárosi részt a gazdagoknak egy Barcelonán kívül eső domboldalon, hisz akkor még nem tartozott a katalán fővároshoz a terület. 1900 és 1914 között épült meg a park, 1922-ben vásárolta meg a város és 1926-ban lett nyilvános park. Ma már Barcelona egyik legnagyobb turisztikai látványossága a hely, ahol a nyüzsgő barcelonai utcáktól alig pár percre csendes, furcsa, elvarázsolt épületek várnak bennünket, ahonnan a panoráma is csodálatos. A színes kövekkel, berakásokkal díszített építmények mindenkit képesek ámulatba ejteni.

2. Sagrada Família

A Sagrada Família, avagy a Szent Család-templom talán a legismertebb mesterműve a katalán építésznek. Építése már 1882-ben elkezdődött és a bonyolult tervek miatt lassan halad, elkészültét 2026-ra tervezik, Gaudí halálának 100. évfordulójára. Ha elkészül, akkor az egész világ legnagyobb bazilikája lesz. Az építész 1914-től haláláig már csak a Sagrada Famílián dolgozott és a legapróbb részletekig fejlesztette terveit.

3. Casa Batlló

A Casa Batlló Barcelona Eixample kerületében található. Gaudí itt tulajdonképpen egy meglévő lakóépületet alakított át. A szerkezetet érintetlenül hagyta, a balkonokat átépítette, valamint őj tetőt és emeleteket is hozzátervezett. Külön érdekessége, hogy egyetlen éles szegély, egyetlen egyenes vonal sem található rajta, csupán organikus formák. Gaudí szecessziós stílusának egyik ékköve ez az épület.

4. Casa Milà

A Casa Milà szintén egy bérház volt, amelynek első emeletét a megrendelő, Segimon de Milà családja lakta. Ez volt az utolsó épület, amelyet Gaudí megtervezett, mielőtt életét teljesen a Sagrada Famíliának szentelte volna. Az épület ugyancsak bemutatja Gaudí meglehetősen egyedi és sajátos építési stílusát. Sokak szerint a Casa Milà épületben szinte életműve összegzését adja. Itt valósította meg legtökéletesebben a természet és az építészet összeolvasztását, melynek akkora rajongója volt.