Világító óceán - Maldív-szigetek - repulosutak.com

Esténként világít az óceán vize a Maldív-szigetek partjainál

Tudta, hogy esténként világ az óceán vize a Maldív-szigetek partjainál? És azt, hogy miért?

Fantasztikus képek készültek a ragyogó óceán szépségéről, amely jelenség nem földönkívüli vagy isteni történés, hanem színtiszta kémia: biolumineszcencia ennek a jelenségnek a neve.

A biolumineszcencia nem más, mint hogy egy élő organizmus egy kémiai reakció hatására fényt bocsát ki. Jelen esetben a fitoplanktonok fénye, amely azok partra sodródásakor keletkezik.

A félreértések elkerülése végett fontos elmondani, hogy ez nem a fitoplanktonok halálát jelzi. Az élővilágban a világításnak számos túlélést segítő szerepe lehet, és nem csak a maldív-szigeteki fitoplanktonoknál. Gondoljunk csak a szentjánosbogarakra: nőstényeik a zsákmányszerzés és szaporodás céljából alkalmazzák.

Visszatérve a Maldív-szigetekre, a biolumineszcens egysejtűek, így a fitoplanktonok is képesek a világításra, mely a ‘mechanikai stressz’ (nyomásváltozás) hatására jön létre. Ebből következően nem csupán a partra sodródáskor, hanem a csónakok vagy úszó emberek által megkevert víz is elég ahhoz, hogy a ragyogás létrejöjjön.

ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT A KIVÁLÓ AJÁNLATOKRÓL!

A *-gal jelölt rész kitöltése kötelező!

Adatvédelmi tájékoztató

Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, az adatkezeléshez a szolgáltatás (ajánlatadás) igénybevétele céljából hozzájárulok.*
igen

Akkor tudjuk küldeni Önnek az akciókat, ha hozzájárul, hogy az adatkezelőtől (For Two Kft.) marketing anyagokat kapjon.
igen, hozzájárulok, kérem az ajánlatokat