Fokváros - UNESCO - főkép - repulosutak.com

Fokváros – UNESCO Világörökségi helyszínek

Fokváros és környéke tele van UNESCO Világörökségi helyszínekkel, melyekből most párat ki is emelünk és be is mutatunk Önöknek! Dél-Afrika egyik legnagyobb városaként tartják számon Fokvárost, amelynek nem csak a városi része, hanem a környező részei, félszigetei, szigetei és öblei is igazi vonzerőt képeznek. Fokváros lakossága 433 ezer fő, elővárosokkal együtt pedig közel 3,8 millió fő. Mivel Afrika legdélebbi része is itt található, illetve az Atlanti-óceán partján fekszik a város, így a természeti kincsei is adottak ahhoz, hogy a világ egyik legérdekesebb nagyvárosának nevezzük.

Robben-sziget

A Robben-szigetet börtönszigetnek is szokás nevezni, hisz a múltban börtön működött a szigeten. Többek között Nelson Mandelát is itt tartották fogva. Amikor börtönként működött, akkor teljesen elvolt zárva a nagyvilágtól a sziget, még a halászok sem szállhattak meg rajta. A sziget ma már múzeumként üzemel.

Elhelyezkedés szempontjából 12 km-re van Fokvárostól, már az Atlanti-óceánon.

Table Mountain

A Tábla-hegy nem csak Fokváros, de egész Afrika egyik jellegzetes látnivalója. Nevét arról kapta, hogy a hegy teteje szinte teljesen lapos és olyan sima, mint egy asztal/tábla. Az 1082 méter magas hegyről tökéletes kilátás nyílik Fokvárosra, illetve akár 100-200 km-ről is tökéletesen látható, amely anno hajózások és felfedezések során is hatalmas segítséget nyújtott a tájékozódás során.

Fok-félsziget Nemzeti Park

A Fok-félsziget és nemzeti parkja különösen védett területként van számon tartva a kb. 2000 endemikus növényfaj miatt. A Jóreménység-foka is a félszigeten található, nagyjából 50 km-re Fokváros központjától, amely Afrika egyik legdélibb csúcsa. A legdélibb pont a tőle 150 km-re fekvő Tű-fok.