karácsony - repulosutak.com

Karácsony a világ körül

A karácsony az év legjobban várt ünnepe. Az év ezen szakaszában elsősorban a család és a szeretet áll a középpontban. Ahány ház annyi szokás, szól a közmondás, és ennek jegyében most összegyűjtöttünk néhány olyan tradíciót, amely a világ különböző pontjaira jellemző.

Argentína

Argentínában az éghajlatnak köszönhetően az időjárás karácsonykor is meleg. Az országban rengeteg katolikus él, így a karácsonyi készülődés már novemberben elkezdődik, illetve az Adventet is megünneplik.

A házakat gazdagon feldíszítik zöld, arany, vörös és fehér virágokkal, illetve égőkkel és koszorúkkal. A karácsonyfákat elég korán, december 8-án díszítik fel a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén. Érdekesség, hogy inkább a műfenyők elterjedtek, azokon belül pedig a színes változatok, mint például a kék vagy a fehér.

Az argentin tradicionális karácsonyi ételek közé sorolhatóak a pulyka pörkölt, a sült sertéshús (északon kecske), a “vitel toné” (tejszínes szardella tonhal mártással), töltött paradicsom, saláták, különböző szendvicsek, “pan de atun”(speciális tonhal szendvics), a “sandwiches de miga” (vékony fehér kenyérből készült szendvicsek, amelyek kéreg nélkül – dupla vagy többrétegűek lehetnek), és a “torre de panqueques” (különböző rétegű tortillákból készült, változatos töltelékkel elkészített szendvicsek). A desszert lehet karácsonyi kenyér vagy puding, mint a “Pan Dulce” és a Panetone, valamint a gyümölcssaláta, a fagylalt és a különböző típusú piték.

Az ünnepléshez hozzá tartozik az éjféli tűzijáték, illetve papírból készített lámpások “globos” égbe eresztése.

Argentínában a fő nyelv a spanyol, így “Feliz Navidad”-dal kívánnak Boldog karácsonyt.

Kína

Kínában az emberek körülbelül egy százaléka keresztény, ezért csak néhányan ünnepelik a karácsonyt, ezáltal csupán a nagyvárosokban szokták megünnepelni.

Kínában a Boldog karácsonyt “Seng Dan Fai Lok „”Sheng Dan Kuai Le”-nek mondják.

A karácsonyt megünneplők körében a karácsonyfákat általában műanyag papírláncokkal, papírvirágokkal és papír lámpákkal díszítik fel.

Kínában egyre jobban elterjedt az a hagyomány, hogy egymásnak ilyenkor almát adnak az emberek. Ekkor a boltokban az almákat gyönyörű színes papírokban árulják.

Írország

Írországban az emberek nagyjából ugyanúgy ünneplik a karácsonyt, mint az Egyesült Királyságban és az USA-ban, de sok saját karácsonyi hagyománnyal és szokással is rendelkeznek.

Egy régi hagyomány szerint néhány ír házban (bár most nem sokan) az emberek egy magas, vastag gyertyát helyeztek el a karácsonyi naplemente után a legnagyobb ablak párkányán. A gyertyát egész éjszaka elégetik, és Mariának és Józsefnek üdvözlő fényt képvisel.

A gyerekek karácsonykor várják a Mikulást, azt remélve, hogy ajándékot fog nekik hozni.

A karácsonyt követő nap Írországban a Szent István-nap (más néven Boxing Day). Az Egyesült Királysághoz hasonlóan a labdarúgó-mérkőzéseket és a lovasversenyeket is hagyományosan Szent István napján tartanak.

A hagyományos, történelmi, karácsonyi étel Írországban egy kerek torta, tele köménymaggal. Most sokkal gyakoribb, hogy a karácsonyi tortát, mint az Egyesült Királyságban, gazdagon megszórva gyümölcsökkel és marcipánnal borítják be. A karácsonyi vacsorához pulyka mellé pedig néha fűszerezett marhahúst fogyasztanak, amelyet forrón vagy hidegen szolgálnak fel. A desszert általában karácsonyi puding.

Kazahsztán

A karácsony Kazahsztánban szinte mindig havas, a kazahsztáni emberek mintegy 70% -a muzulmán, így a karácsony nem nagy ünnep, és december 25-e olyan nap, mint bármely más nap. Ez azt jelenti, hogy az üzletek nyitva vannak, a tömegközlekedés működik, és mindenki dolgozik.

A kazahsztáni keresztények általában nem karácsony napján ünnepelnek, hanem az azt követő vasárnapon.  A kazahsztáni keresztények néhány angol dalt kazah és orosz nyelvre fordítottak, és általában ezeket szokták elénekelni az istentiszteleteken.

A vendéglátás nagyon fontos minden kazahsztáni számára, így karácsonykor gyakran meghívják magukhoz családjukat és barátaikat, hogy közösen vacsorázzanak.

Bár a karácsonyt nem ünneplik széles körben, a következő hét az év legnagyobb ünnepének a kazahsztáni újévnek az előfutára.  Ekkor a gyermekek verseket írnak és énekelnek, illetve a kirakatokat mesés lámpásokkal díszítik fel.

Új-Zéland

Új-Zélandon a karácsony a nyár közepén szokott beköszönteni, így az országban nem meglepő, hogy sokan a tengerparton és kempingekben ünneplik meg.

Az új-zélandi gyerekek a télapó rénszarvasának sárgarépát, és a Mikulásnak sört vagy ananászt szoktak kitenni.

Sok embernek van egy karácsonyfa az otthonában, mint az Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban élő embereknek. A kivieknek is van saját különleges karácsonyfajuk, a Pōhutukawa. Ez egy elég nagy fa és élénk, piros virágokkal rendelkezik, amelyek népszerű dísznek számítanak, illetve a karácsonyi kártyákon is szerepelnek. Az előbbi hagyomány az 1800-as évek közepe óta kapcsolódik a karácsonyhoz. A Pōhutukawa fontos szerepet tölt be a maori kultúrában. A Pōhutukawa csak az északi-szigeten nő és december közepétől egészen a január második hetéig virágzik. Minél korábban virágzik, annál forróbb,és minél tovább virágzik, annál hosszabb lesz a nyár!

Új-Zélandon nagyon gyakori, hogy az emberek grillezéssel ünnepelik a karácsonyt, viszont megfigyelhetőek angol típusú karácsonyi vacsorák is. Ilyenek például sült csirke, sült bárány, hideg sonka, forró pörkölt zöldségek, például burgonya, sütőtök, édesburgonya (kumara), valamint más gyökérzöldségek és zöldségek, mint a borsó. A karácsonyi desszertek közé sorolható a pavlova és a gyümölcsös puding.

A maori nyelvben „Meri Kirihimete”a Boldog karácsonyt megfelelője.

Grönland

Grönlandon a családok általában együtt ünnepelnek, a gyermekek pedig házról házra járva énekelnek. az emberek ilyenkor hagyományos viseletbe bújnak, a férfiak fehér anorákot, amelyet különleges alkalmakkor hordanak.

A karácsonyfákat importálni szokták, és hagyományosan december 23-án díszítik fel őket. Az ablakokba egy hatalmas megvilágított csillagot szoktak helyezni, hogy fényt hozzanak a házakba.

Grönlandon néha meglehetősen szokatlan ételeket fogyasztanak a karácsonykor. A “Mattak” lényegében bálna bőr, amelynek belsejében egy szelet hús van. Egy másik karácsonyi étel “kiviak”. Ez a kis auks (egyfajta sarki madár) nyers húsa, amelyet több hónapig érlelnek. Grönlandon más népszerű ételek közé tartozik a “suaasat”, amely leves, roston sült karibos, rénszarvas vagy bárány.

Mint más északi országokban, az emberek ilyenkor mennek ki a temetőkbe gyertyát gyújtani és emlékezni szeretteikre.

Grönlandon két fő beszélt nyelv van, inuit/grönlandi és dán. Az előbbi nyelven “Juullimi Pilluarit”; dánul pedig “Glædelig Jul”-lal kívánnak boldog karácsonyt.

ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT A KIVÁLÓ AJÁNLATOKRÓL!

A *-gal jelölt rész kitöltése kötelező!

Adatvédelmi tájékoztató

Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, az adatkezeléshez a szolgáltatás (ajánlatadás) igénybevétele céljából hozzájárulok.*
igen

Akkor tudjuk küldeni Önnek az akciókat, ha hozzájárul, hogy az adatkezelőtől (For Two Kft.) marketing anyagokat kapjon.
igen, hozzájárulok, kérem az ajánlatokat