Marokko - repulosutak.com

Marokkó – A kelet és mediterrán világ találkozása

Marokkó egy igazi átjáró Afrikába és a szédítő sokszínűség országába. A változatos országban kalandozva felfedezhetjük az óriási hegységeket, ősi városokat, és a forró sivatagot is.

A legtöbb turista november és március között érkezik, ebben a kiemelt időszakban drágábbak a szállások, viszont a hőmérséklet kellemesebb, de számolni kell a csapadékkal.

Május és szeptember között érkezik a legkevesebb turista, ilyenkor van a legnagyobb esély olcsó szállásra, de arra is fel kell készülni, hogy a belföldi turizmus tekintetében ez a kiemelt időszak.

Nem árt figyelembe venni a kiemelt fontossággal bíró ünnepeket is.

  • húsvét,
  • ramadán: Ramadán hónapban arra emlékeznek, hogy Allah kinyilatkoztatta Mohamed prófétának az akaratát. E hónap a nélkülözések ellenére a béke és a szellemi megtisztulás időszaka. Jövőre április 23- május 23-ig fog tartani.
  • Eid Al Adha: áldozati ünnep, melyet annak az emlékére tartanak, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek. Jövőre július 30-augusztus 30-ig fog tartani.

Milyen kihagyhatatlan látnivalókat érdemes felkeresni Marokkóban?

1. Ali Ben Youssef Medersa:

A Marrákesben található mecset valaha a legnagyobb Korán tanító központ volt. ”Te, aki itt belépsz, a legnagyobb vágyaidat is felülmúlhatod.” – tartja az írás, a bejárat felett. Geometrikus mozaik csempe, stukkó árkádsor, cédrus ablakok varázsolják egyedivé az épületet. A 14. században alapították a Merenidek alatt, de teljes pompáját csupán 1565-ben nyerte el.

2. Erg Chigaga:

A legnagyobb, máig érintetlen Szahara marokkóban. A sivatag este nyújtja a legkülönlegesebb élményt. A nyugodt és csendes táj mellett érdemes pillantást vetni az égboltra is, melyet a tejút hatalmas íve világít meg éjjelente.

3. Hassan II Mosque:

Ez a lenyűgöző épület annak érdekében épült 1993-ban, hogy méltó módon ünnepeljék az egykori király 60. születésnapját. A hatalmas óceánparti mecsetet a finom díszítés és egy 210 méteres minaret teszi különlegessé. A minaret hűen mutatja be a marokkói kézművesség jegyeit: kézzel faragott kő és fa, díszes márványpadló és berakások, aranyozott cédrus mennyezet és csodálatos mozaik csempe színes egyvelege fedezhető fel.

4. Bahia Palota:

Marokkó legjobb mesterei dolgoztak rajta 14 évig. A bonyolult ábárkat felvonultató mozaik, festett fa mennyezetek csodásan töltik meg a teret. A hatalmas udvar területén a kék és sárga színek dominálnak. A hárem még káprázatosabb belső tereket kínál, köszönhetően az eredet, szőt selyem paneleknek, ólomüveg ablakoknak, s a rózsacsokorral megfestett mennyezetnek.

5. Volubilis:

A termékeny síkság területén található Volubilis egy részlegesen feltárt római kori romváros Marokkóban, Meknès közelében. Eredetileg karthágói település volt, később római uralom alá került.A gyönyörű, eredeti állapotban lévő mozaikok 1997 óta az UNESCO Világörökség részét képezik.

6. Medina:

Chefchaouen medinája Marokkó egyik legszebb része. A kék város kicsi és kifinomult, könnyen felfedezhető. Szűk, kanyargós utcái, kék-fehér házai és a mindenhol megjelenő terrakotta csempék idilli hangulatot árasztanak.

Érdemes megkóstolni a tradicionálisnak számító mentateát.

4., 5. kép forrás: https://www.lonelyplanet.com/morocco

Szeretné felfedezni Marokkó mesebeli tájait és izgalmas épületeit? Segítünk megvalósítani utazását! Írjon az info@repulosutak.com e-mailcímre!

Források:

https://www.lonelyplanet.com/morocco