Málta - repulosutak.com

Miért érdemes Máltára utazni?

Málta gazdag történelmi múlttal rendelkezik, amely egészen a neolitikus korig nyúlik vissza. Mivel a sziget a történelem során számos esetben cserélt gazdát, rendkívül sokszínű kultúrával és történelmi kincsekkel rendelkezik. Földrajzi adottságainak köszönhetően, varázslatos természeti látnivalókkal van megáldva.

A következőkben összegyűjtöttük, miért érdemes Máltára utazni.

1. Klíma

Az ország mediterrán éghajlatának köszönhetően, Málta tökéletes nyári desztináció lehet minden utazó számára. Fekvése miatt nyáron az Afrikából érkező szélnek köszönhetően a hőmérséklet igencsak magas és a levegő párás, így az időjárás igazán kellemes.

2. Mesés történelmi városok

Valletta, az ország fővárosa, egyben az UNESCO Világörökség helyszíne is egyben. A város lenyűgöző barokk épületekkel és történelmi múlttal rendelkezik. Ha itt járunk érdemes tennünk egy sétát a szűk utcákon, a nagyobb tereken, illetve megtekinteni a várost védő erődöt.

Rabat rengeteg izgalmas keresztény emlékművel rendelkezik, illetve a város alatt meghúzódik a Szent Pál- és a Szent Ágota katakomba. Ha itt járunk érdemes lenéznünk, mivel ez a hely egy földalatti temetőként funkcionált egykor.

Comino egy aprócska sziget, amely Máltához tartozik. Legfőképp kék lagúnáiról híres, ahol csodaszép környezetben strandolhatunk és pihenhetünk. Ha Cominon nyaralunk, megéri felfedeznünk a sziget turistaútvonalait, és elmélyülni a táj szépségeiben.

3. Gasztronómia

Málta gasztronómiáját erősen meghatározza a szicíliai és észak-afrikai konyha, ellenben így is megőrizte egyedi ízvilágát.

Ha Máltán töltjük a nyaralásunkat érdemes megkóstolnunk az Aljotta nevezetű hallevest, amelyet hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, mentával és majoránnával fűszerezve, citromlével ízesítve készítenek el.

Ha egy kis érdességre vágyunk, próbáljuk ki az Imqaret nevű sütemény, amely lényegében egy olajban kisütött tészta naranccsal, ánizzsal és szegfűszeggel ízesítetve, illetve datolyával töltött desszert. Fűszerezésén érezhető az arab konyha erőteljesebb világa.

Ha megszomjaznánk a mediterrán nyár forróságában, kóstoljuk meg a helyi sört, a CISK-et, vagy a Shandy-t, amely sör és frissítő citromlé keveréke, illetve a térségre jellemző különleges kaktuszlikőrt.

Azoknak ajánljuk Máltát, akik kedvelik a tengerpartokat, a kisebb, romantikus hangulatú városkákat, illetve a mediterrán hangulatot és a kulturális sokszínűséget.