Pompei - repulosutak.com - főkép

Pompei – egy romváros érdekességei

Pompei-t a Vezúv kitörése pusztította el 79-ben, amikor óriási hamu- és lávakő tömeg lepte be a várost, teljesen eltemetve azt. Az ókori romváros Nápoly közelében található, Campania olasz tartományban.

A 79-es vezúvi kitörés után egy nappal történt meg a város teljes pusztulása, amikor is több méter magas vulkáni hamu és láva érte el az ókori csodát. Sokáig ismeretlen maradt a város, hisz csak a 16. században bukkantak rá a maradványaira, akkor is véletlenszerűen. Az ásatásokat hivatalosan az 1700-as években kezdték el.

Pompei gyakorlatilag tökéletesen felidézi az ókori római világot. Sokak szerint ez Európa legérdekesebb régészeti lelőhelye. Pompei megsemmisülése egyúttal azt is megmutatja, hogy mekkora pusztító erő fekszik a Vezúvban.

Egyesek szerint Pompei régen egy népszerű kereskedőváros lehetett, melyet több ásatási lelet is bizonyít. Hatalmas épületei, villái pedig az üdülőváros jellegét kívánják megerősíteni.

A leghátborzongatóbb látnivalókkal is találkozhatunk Pompei-ben. A lakóházak között ma is sok hamuval borított emberi alakzatokat láthatunk, amelyeket gipsszel öntöttek ki, hogy tökéletesen szemléltessék az emberek utolsó pillanatait, mozdulatait.

Jelen állás szerint Pompei területének 60 – 70 %-át tárták fel eddig, ám az ide látogató turistáknak ez is éppen elegendő látnivalót kínál, hogy egész nap, sőt akár napokat kirándulhassanak. Pompei felfedezéséhez azonban hozzátartozik, hogy érdemes felkészülni a nagy tömegre, hisz ez Dél-Olaszország legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja.

Források:

https://www.lonelyplanet.com/

https://www.ontheluce.com/pompeii-roman-city-frozen-in-time

/https://magicaleurope.blog.hu/2019/07/27/okori_kalandozas_pompeii

https://femina.hu/utazas/az_eltemetett_varos_titkai_hatborzongato_latvany/