Vérző Megváltó Temploma - Szentpétervár - repulosutak.com

Szentpétervár TOP 5 látnivaló

Látnivalók

TOP5

1. Ermitázs: A párizsi Louvre és a New York-i Metropolitan Museum mellett az Ermitázs a világ legjelentősebb képzőművészeti múzeuma. Majdnem hárommillió műtárgynak ad otthont.

2. Orosz múzeum: A szentpétervári Orosz Múzeum az orosz és szovjet művészet egyik leggazdagabb kincsestára. Háromszázezernél is több kiállítási tárggyal büszkélkedhet.

3. Péter-Pál erőd: Zordon, vastag, szögletes falakkal uralja a Nyúl-szigetet a Péter-Pál erőd. I. Péter az erődítményt 1703-ban a Néva torkolatánál újonnan szerzett terület védelmére építtette.

4. A Vérző Megváltó temploma: Más néven Krisztus feltámadása templom; a Jekatyerinszkij-csatorna közelében található, ahol 1881-ben II. Sándor cár ellen orosz anarchisták végzetes merényletet követtek el. Egy kiállítás is megemlékezik a cárról az épületben. A templombelsőt gyönyörű mozaikok díszítik.

5. Izsák-székesegyház: A székesegyház Szent Izsákról kapta a nevét, mert Nagy Péter cár a szent napján született. Huszonnégyezer cölöpöt kellett a mocsaras talajba süllyeszteni, mielőtt helyükre kerültek volna az épületet hordozó gránitoszlopok. Ezekből száztizenkettő van és egyenként százharminc tonnát nyomnak. Az épület belsejét mindenhol márvány és féldrágakő fedi. Kívül-belül mintegy háromszáz szobor emeli az épület pompáját.

Ezeken felül természetesen számos más műemléket érdemes meglátogatni, többek között az alábbiakat:

  • Admiralitás
  • Nagy Péter házikója
  • Palota tér
  • Szmolnij-kolostor és intézet
  • Alekszandr Nyevszkij-főkolostor

Nyitva tartás:

  • Ermitázs Múzeum: kedd–szombat: 10.30–18.00, vasárnap: 10.30–17.00 (www.hermitagemuseum.org)
  • Orosz Múzeum (Russzkij Muzej):szerda–vasárnap: 10.00–17.00, hétfő: 10.00–16.00 (www.rusmuseum.ru)
  • Péter-Pál erőd: csütörtök–hétfő: 11.00–18.00, kedd: 11.00–17.00, park: mindennap 22.00-ig
  • Vérző Megváltó temploma: csütörtök–kedd: 11.00–18.00
  • Dosztojevszkij-ház: kedd–vasárnap: 11.00–18.00

Érdekességek

Ermitázs
Kiszámították, hogy ha az Ermitázsban minden kiállított tárgyat megtekintenénk és arra egyenként két percet szánnánk, akkor 6 évet kellene időzni a múzeumban! Ennek tudatában tervezzük az Ermitázs meglátogatását és a város meglátogatásának időkeretét.

Több hídja van, mint Velencének
“Észak Velencéjének” nevezik; Szentpétervárnak sokkal több hídja van, mint Velencének – több mint ezer!

UNESCO
Az UNESCO szerint Szentpétervár a világ 10 turisztikai látogatásra leginkább érdemes városának az egyike. A teljes történelmi belváros része az UNESCO kulturális örökségének, 2300 műemlékvédelem alatt álló épülettel!

Moszkva-Szentpéretvár – 640km – 3,5óra
Szentpétervár mintegy 640 kilométerre van Moszkvától (északnyugatra), a Sapsan nevű expressz vonattal a táv 3 és fél óra alatt megtehető (a legolcsóbb az economy nevű osztályon)

Orosz neve
Oroszul a város neve Sankt-Petersburg (kiejtve: szankt pitirburk), de a helyiek csak egyszerűen Piter-nek (kiejtve (pityer-nek) becézik.

Blini
A blini legegyszerűbben úgy fogalmazható meg, hogy az az oroszok palacsintája. Amiben különbözik a miénktől: kisebbre és vastagabbra sütik, náluk ez előétel, s nem desszert, ebből is adódóan sós. Halas krémmel, kaviárral, céklával fogyasztják. A blini készítésekor élesztőt is használnak.

Tömegközlekedés

A belvárosban gyalog is elboldogulunk, ugyanakkor a tömegközlekedés is olcsó és praktikus. A városban metró, busz, villamos és trolibusz is közlekedik. A metró 5.45 és 24.00, illetve 0.30 óra között működik. Metrójegyek a jegyárusoknál kaphatók, és érvényesítésük az automatikus kapuknál történik. A buszok, villamosok és trolibuszok 6.00 és 1.00 óra között közlekednek. A menetjegy valamennyi közlekedési eszközre a vezetőtől vásárolható meg. A 10-es trolibusz remek lehetőséget kínál a városnézésre, mivel egész hosszában végigvisz a Nyevszkij proszpekten.

A taxik általában sárga színűek, de néhány privát sofőr is szívesen vállalkozik a fuvarra. Az árban érdemes előre megállapodni.

Júniustól szeptemberig a város csatornáin városnéző hajók közlekednek; a hajók félóránként indulnak a Nyevszkij proszpekt és a Fontanka-csatorna találkozásától.

ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT A KIVÁLÓ AJÁNLATOKRÓL!

A *-gal jelölt rész kitöltése kötelező!

Adatvédelmi tájékoztató

Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, az adatkezeléshez a szolgáltatás (ajánlatadás) igénybevétele céljából hozzájárulok.*
igen

Akkor tudjuk küldeni Önnek az akciókat, ha hozzájárul, hogy az adatkezelőtől (For Two Kft.) marketing anyagokat kapjon.
igen, hozzájárulok, kérem az ajánlatokat