Sun Island Hotel - Maldív-szigetek - repulosutak.com

Maldív-szigetek

A Maldív-szigetek Paradicsomi nyaralást kínál minden odalátogatónak, akár a búvárkodás a célja, kár a lustálkodás, lazítás, kikapcsolódás bármilyen módon, akár élvezni a nászútját!

Magyarországról is könnyen megközelíthető repülővel: Budapestről 1-2 átszállással, Bécsből pedig általában 1 átszállással. Természetesen nem a közelünkben van, tehát hosszú órákra kell számítani a repülőn, ezért javasolt pár újságot, vagy egy jó könyvet magával vinnie, hogy ne unatkozzon.

A legfontosabb információkat a kiutazásról, illetve ott tartózkodásról az alábbiakban olvashatja.

ALAPINFORMÁCIÓK A MALDÍV-SZIGETEKRŐL

  • Fővárosa: Male (Malé), nemzetközi repülőtere is itt található
  • Pénzneme: Maldív-szigetek Rufiyaa, 1 MVR = 100 Laaree,  1 MVR = 18-19 HUF körül, a Maldív-szigeteken sok helyütt talál ATM-et, így készpénzzel is fizethet a kivételt követően bárhol, de akár a nemzetközi hitelkártyával is, ugyanis szinte mindehol elfogadják.
  • Hivatalos nyelve: divehi, de szinte mindenki beszél angolul
  • Az ország kiterjedése: 90.000 km2 (szárazföld csupán 298 km2)
  • Lakosainak száma: 310.000 fő
  • Vallása: muzulmán
  • Időjárása: esős és száraz monszun időszak jellemzi a Maldív-szigetek egy évét; ha az igazi napsütéses nyaraló időben szeretne a Maldív-szigeteken nyaralni, akkor december és március közötti időszakban menjen; ha imádja a trópusi viharokat, akkor az április-november hónapok valamelyikét válassza
  • Öltözködés: az üdülőövezetben a megszokott európait, míg a helyi lakosság által lakott területen konzervatív viseletet illik hordani
  • Elektromosság: 220V
  • Időeltolódás: télen +4 óra, nyáron +3 óra

Kiutazás

REPÜLŐ

A repülőjegyek ára változó: függnek a szezontól, illetve hogy az utazás időpontja mennyire van a repülőjegy vásárlásától, és attól is, hogy budapesti vagy bécsi indulást választ, ugyanis Bécsből általában kedvezőbb áron lehet a Maldív-szigetekre repülni. A repülőjegy ára átlagára 230 000 Ft/fő körüli.

A repülőjegy vásárlással azonban nem kell törődnie, ha maldív-szigeteki utazásához minket (For Two Kft., Repülősutak.com) választ, mert a teljes utat megszervezzük Önnek az indulástól a hazaérkezésig.

BIZTOSÍTÁS

Biztosítás kötése minden utazás esetében ajánlott, akár közeli, akár távoli országba készül. Bármikor történhet kisebb-nagyobb baleset az utazás vagy az ott tartózkodás idején, és ilyenkor a sérült ellátása sok tíz- vagy akár több százezer forintra is rúghat, melyet megfelelő biztosítás esetén visszaigényelhet. Tájékozódjon bővebben az irodánkban köthető biztosításokról az alábbi linkre kattintva:

Biztosítások

SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK

A magyar állampolgároknak szükségük van vízumra, amelyet azonban nem kell előre igényelni, csak a maléi nemzetközi reptéren a leszállást követően. A vízumot 30 napra adják.

Útlevél szükséges a Maldív-szigetekre történő utazáshoz, amely a hazautazás napjától számítottan még 6 hónapig érvényes kell, hogy legyen!

Kilépéskor kilépési illetéket, kb. 10 USD-t kell fizetni.

Ott tartózkodás

KÖZEGÉSZSÉG, OLTÁSOK

Nincs szüksége oltásra, ha a Maldív-szigetekre utazik.

Az országba lépéskor csak az egészségügyi kockázatot képviselő országokból érkezőktől kérnek bizonyos oltásokról igazolást, azonban a Magyarországról érkezőknek ilyenre nincs szüksége.

Minden szigeten (lakott és üdülő szigeten) van orvosi ügyelet, illetve a fővárosban, Maléban 2 kórház is, ahol helyieket és turistákat egyaránt kezelnek.

Elsősorban a napégésre, napszúrásra és kiszáradásra figyeljen oda, hiszen egy trópusi, meleg, napsütéses országba készül. Igyon mindig kellő mennyiségű folyadékot, kenje magát rendszeresen napvédő krémmel és használjon sapkát, kalapot, ha napon tartózkodik.
Érdemes még szúnyogriasztót magával vinnie és alkalmanként használni.

KÖZLEKEDÉS

Nem javasolt kenuval elindulni egyik szigetről a másikra, mert az óceánban olyan örvények vannak, melyek könnyen bajt okozhatnak a gyakorlatlan turistának. A szigetek között hajóval vagy hidroplánnal biztonságos a közlekedés.

Bal oldali közlekedés van érvényben a maldív-szigeteki utakon. Autóval egyébként csak a fővárosban (Male) és még egy szigeten közlekednek, mert a többi annyira pici, hogy nem volna értelme kocsiba ülni, ezért utakat sem építettek, inkább meghagyták a szigeteket a maguk környezetében, “felturbózva” villákkal, szállodákkal és víz feletti bungalókkal.

NEMZETI ÜNNEPNAPOK

A legtöbb ünnep az iszlám holdújévhez kötődik, emiatt minden évben más dátumon ünnepelnek adott eseményt. Az alábbiak azonban fix dátumok:

január 1. – Újév
július 26. – A függetlenség napja
november 3. – A győzelem napja
november 11. – A köztársaság napja

Nem fix dátumú ünnepek:

április: Mohammed próféta születésének ünnepe, 3 napos
szeptember-október: Ramadan (28 napos böjt)
Ramadan végén: Kuda Eid (Ramadan végét jelző ünnepség)
A Ramadan vége utána  66. napon: Bodu Eid (feláldozás fesztiválja, 5-7 napos)
Huravee Day: Hassan Izzudden szultán kiűzése Indiából 1752-ben
Vértanú ünnepe: VI. Ali szultán 1558-as halálának megemlékezése

ÉTEL-ITAL

Alkohol csak az üdülőövezetekben kapható, hiszen a Maldív-szigetek muzulmán vallású, amely tiltja az alkohol fogyasztását.

Nemzeti italuk a raa, amelyhez az alapanyagot a pálmafa törzséből “csapolják”, majd édeskés puncsot készítenek belőle.

Csapvízből inkább ne igyon, de az ételeket bátran megeheti az éttermekben, szállodákban.

A tradícionális maldív ételek halból és rizsből készülnek, elsősorban sült hal, halászlé, ünnepnapokon esznek csak másmilyen húsételeket.

A kókuszon kívül nem igen van más gyümölcs a Maldív-szigeteken. Szinte minden gyümölcs, amelyet a turistáknak felkínálnak a szállodákban, éttermekben, import áru.

Az országba ételt, italt bevinni tilos.

ÖLTÖZÉK

A Maldív-szigetek vallása a muzulmán, és ennek megfelelően szigorú öltözködési szabályok vonatkoznak a helyiekre. Ezért ha helyi lakosú területre mennek a turisták (ami egyébként általában egy egyhetes utazás ideje alatt egyszer történik meg, amikor pár órát a fővárosban töltenek), akkor a hölgyeknek vállat, karokat, mellkast és hasat elfedő felső öltözék, alul legalább térdet elfedő öltözék szükséges. Férfiaknak hosszú nadrágot illik viselnie.

A turisták az üdülőövezetekben a megszokott európai viseletet hordhatják, de az éttermekben, közösségi tereken a hölgyeknek és uraknak is legalább térdet és vállat elfedő viselet az illendő.

A nudizmus vagy monokinizés szigorúan tilos a Maldív-szigetek teljes területén, legyen szó lakott, üdülő vagy lakatlan szigetről.

Lábbeliket illetően a papucs a javasolt. Mivel mindenhol homok van, így a hölgyeknek egy magassarkúban való közlekedés elég nehézkes volna, maximum egy pár ilyen típusú cipőt javasolt magával vinni, viszont papucsból, szandiból bőven!

További Maldív-szigetekkel kapcsolatos információk, ajánlatok