Marokkó ízei - repulosutak.com

Marokkó ízei

Nem csoda, hogy Marokkó Észak-Afrika egyik legkedveltebb úti célja, hiszen csodálatos történelmi és kulturális kincsei mellett, olyan különleges konyhával rendelkezik, amely az egész térségben kiemelkedő.

A marokkói ízek rendkívül vibrálóak, mivel a szenegáli, a francia és a spanyol konyha is nagy hatással volt rá. Általában alapanyagként helyben termesztett friss zöldségeket és gyümölcsöket használnak fel, illetve tengerpartjának köszönhetően különböző halakat dolgoznak fel, valamint szárnyas- és borjúhús illetve kuszkusz és különböző gabonafélék is megtalálhatóak az alap élelmiszerek között.

Vajon melyek a legnépszerűbb marokkói ételek, amelyeket semmiképpen sem érdemes kihagyni?

Tagine

A Tagine egy olyan étel, amit szinte bárhol megkóstolhatunk, akár az utcákat járjuk, akár egy étterembe ülünk vacsorázni. Maga az étel a csúcsos alakú cserépedényről kapta a nevét, amelyben elkészítik. A Tagine lényegében egy lassan elkészített pörkölt szerű ragu, amelyekhez zöldségeket, időnként pedig gyümölcsöket és olivabogyó is adnak. A fogást mindig kenyérrel fogyasztják.

Kuszkusz

A kuszkuszról kijelenthető, hogy az egyik legnépszerűbb étel az országban. Szinte megszámlálhatatlan változatát kóstolhatjuk meg: létezik különböző húsokkal elkészített, illetve zöldséges variáció is. Hagyományosan a marokkóiak a pénteki déli ima után fogyasztják.

Harira

A Harira egy rendkívül tartalmas és kiadós leves, amelyet szintén kenyérrel tálalnak. A leves paradicsomból, lencséből vagy más hüvelyesekből, rengeteg fűszerből, illetve bárány vagy csirkehúsból áll. Az ételt hagyományosan a Ramadán alatt alkonyatkor fogyasztják.

Desszertek és édességek

A piacokon sétálva az árusok finomabbnál finomabb édességeket árulnak. Általában hatalmas a választék a különböző cukros finomságokból, amelyek általában egy falat méretűek, ellenben mézes vagy cukorszirupos mázzal vannak leöntve, így garantáltan gyorsan jól lakhatunk tőlük.

Források:
http://www.hellovilag.hu/2014/november/10-legfinomabb-etel-kostolgatas-marokko-hagyomanyos-etelei-kozott.html
https://repjegykiraly.hu/etelek-marokkoban/
https://divany.hu/gasztro/2010/09/06/sose_utasitsd_vissza_-_a_legjobb_marokkoi_fogasok/
http://gasztroutazas.info/marokko-gasztronomiaja/
https://tittikeeeh77.wordpress.com/2017/01/12/10-marokkoi-etel-amit-feltetlenul-ki-kell-probalnod/